Σκελετοί Οράσεως Σκελετοί Οράσεως Σκελετοί Οράσεως Σκελετοί Οράσεως

Σκελετοί Οράσεως

Μεταλλικοί σκελετοί οράσεως

Πλεονεκτήματα

Οι μεταλλικοί σκελετοί ορασεως κατασκευάζονται συνήθως από ατσάλι και τιτάνιο, δύο υλικά που χαρακτηρίζονται ως ελαφριά. Έχοντας αυτό ως προνόμιο μπορούν να φορεθούν άνετα από όλους τους χρήστες ανεξαρτήτου ηλικίας. Επίσης, οι μεταλλικοί σκελετοί έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα ότι προσαρμόζονται ρινικά αναλογως το προσωπο. Tόσο τα επιρρίνια σιλικόνης όσο και αυτά από ειδικό πλαστικό ή νάιλον είναι δερματολογικά ελεγμένα, για ν' αποφεύγονται οι αλλεργίες και οι ερεθισμοί στο δέρμα της μύτης. Aντίστοιχα, και το υλικό που χρησιμοποιείται για το σκελετό έχει υποστεί ειδική επεξεργασία, ώστε να μην προκαλούνται αντιδράσεις και ερεθισμοί στο δέρμα.


Μειονεκτήματα

O μεταλλικός σκελετός μπορεί να προκαλέσει μικροτραυματισμούς στο παιδί που τον φοράει όπως κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ποσοσφαίρου. Τέλος, ένα γυαλί από μεταλλικό σκελετό είναι πιο ευαίσθητο σε σπασίματα. Βέβαια, με την αναπτυξη της τεχνολογίας και με τη χρήση άλλων υλικών όπως το τιτάνιο, οι μεταλλικοί σκελετοί έχουν γίνει αρκετά πιο ανθεκτικοί.

Κοκάλινοι σκελετοί οράσεως

Πλεονεκτήματα

Οι κοκάλινοι σκελετοί οράσεως κατασκευάζονται απο ύλες υποαλλεργικές. Επιπλέον, είναι πιο σταθεροί απο τους μεταλλικούς σκελετούς και σπάνε λιγότερο εύκολα.

Μειονεκτήματα

Το μειονέκτημα τους σε σχέση με τους μεταλλικούς σκελετούς είναι ότι έχουν μεγαλύτερο βαρος.

  

Πώς θα επιλέξω σκελετό οράσεως;

Το μέγεθος και το σχήμα του προσώπου κάθε χρήστη, καθώς και το οφθαλμολογικό του πρόβλημα είναι οι παράγοντες που συνυπολογίζονται για να καθοριστεί ο κατάλληλος τύπος σκελετού. Για παράδειγμα, εάν υπάρχει ανάγκη για χοντρούς φακούς, θα προτιμηθεί ο κοκάλινος σκελετός που «κρατάει» καλύτερα το φακό. Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την επιλογή του σκελετού είναι τυχόν αλλεργίες που έχει εμφανίσει ο ασθενής. Για παράδειγμα, σε περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης στο μεταλλικό σκελετό, θα πρέπει να επιλεγεί ένας κοκάλινος σκελετός.

Οργανικοί ή κρυστάλλινοι φακοί;

Oι φακοί που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα γυαλιά οράσεως χωρίζονται σε οργανικοί ή κρυστάλλινοι. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται περισσότερο οι οργανικοί φακοί όχι μόνο  λόγω της ασφάλειας που προσφέρει στο χρήστη αλλά και λόγω αρκετών πλεονεκτημάτων. Τα πλεονεκτήματα που έχουν οι οργανικοί φακοί είναι ότι έχουν ελάχιστο βάρος σε σχέση με τους κρυστάλλινους και δεν σπάνε τόσο ευκολα κατά την πτώση τους.

Γενικότερα, υπάρχουν διάφορα άλλα υλικά που έχουν ανακαλυφτεί για την κατασκευή οργανικών φακών όπως το polycarbonate, του οποίου η αντοχή έχει αυξηθεί ακόμα περισσότερο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από παιδιά καθώς επίσης και αθλητές.