Γυαλιά για Sports Γυαλιά για Sports Γυαλιά για Sports Γυαλιά για Sports

Γυαλιά για Sports

Ένας σημαντικός κλάδος της οπτικής και οπτομετρίας είναι αυτός της αθλητικής όρασης ο οποίος είναι σε θέση να προσφέρει στους σύγχρονους αθλητές ένα σημαντικό βοήθημα στις αθλητικές τους δραστηριότητες είτε σε βαθμό αθλητισμού ή πρωταθλητισμού.  Είναι προφανές, ότι οι αθλητές υψηλού ανταγωνισμού βρίσκονται σε συνεχή αναζήτηση βελτίωσης ακόμα και μικρών λεπτομερειών της καθημερινής προπονητικής τους ρουτίνας ώστε να αποκτήσουν πλεονέκτημα έναντι των «αντιπάλων».

 

Επειδή από την όραση παίρνουμε πάνω από το 90% των πληροφοριών που αντλούμε από το περιβάλλον, τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί  ένας νέος κλάδος της Οπτικής που σκοπό έχει τη βελτιστοποίηση της όρασης των αθλητών, ο κλάδος της αθλητικής όρασης.

Στον αθλητισμό έχουμε να κάνουμε με μια δοκιμασία  στην οποία θα ξεχωρίσει ο αθλητής που είναι ταχύτερος, πιο ευκίνητος, γρηγορότερος και που έχει καλύτερη φυσική κατάσταση.

Όμως η διαφορά ανάμεσα στον αθλητή superstar και τον μέσο αθλητή, σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, είναι η διαφορά των οπτικών τους ικανοτήτων και όχι οι διαφορές σε φυσικές ικανότητες και ιδιότητες.


 
  

Η αθλητική όραση χρησιμοποιεί την τεχνογνωσία και το δυναμικό της οπτομετρικής επιστήμης όχι μόνο για τη διάγνωση και διόρθωση των διαθλαστικών σφαλμάτων (π.χ. μυωπία, αστιγματισμός) των αθλητών, αλλά και για την πρόληψη και αντιμετώπιση πιθανών οφθαλμικών τραυματισμών. Όλα τα παραπάνω έχουν ως απώτερο σκοπό την βελτίωση των επιδόσεων των αθλητών στον «αγωνιστικό στίβο».

Ένας αθλητής και περισσότερο ένας επαγγελματίας αθλητής έχει σαφώς μεγαλύτερες απαιτήσεις όρασης από τον μέσο άνθρωπο. Για παράδειγμα, κάποιος που παίζει ποδόσφαιρο θα πρέπει να είναι σε θέση να διακρίνει τη μπάλα σε οποιαδήποτε απόσταση και αν βρίσκεται και ακόμη ανεξάρτητα της ταχύτητας με την οποία κινείται ο ίδιος στο γήπεδο.

Οπότε και οι οφθαλμικοί φακοί οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν θα πρέπει να δίνουν άμεσες πληροφορίες στον αθλητή με τις λιγότερες δυνατές παραμορφώσεις του περιβάλλοντα χώρου χρήσιμοποιοντας ειδικά φίλτρα ή χρωματισμούς του φακού που θα τον βοηθάνε αναλόγως στο άθλημα το οποίο κάνει.

Τέλος, η «περιφερειακή όραση» είναι εξίσου σημαντική στα «δυναμικά αθλήματα». Για παράδειγμα, ένας παίκτης του volley πρέπει να είναι σε θέση να βλέπει τους συμπαίκτες και τους αντιπάλους που τον περιβάλουν σε γωνία 180ο χωρίς να πρέπει να γυρίζει το κεφάλι του συνεχώς.
 
Οι συνήθεις τραυματισμοί των αθλητών χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες: Αμβλύ τραύμα, Διαμπερές τραύμα και εγκαύματα από την ακτινοβολία του ηλιακού φωτός.
Τα αμβλεία τραύματα είναι τα πιο συχνά τραύματα στον αθλητισμό και προκαλούνται από χτυπήματα. Η έκταση τους εξαρτάται από το μέγεθος του αντικειμένου που χτυπά το μάτι, την σκληρότητα και την ταχύτητα.

Τα διαμπερή τραύματα συνήθως προκαλούνται από γυαλιά που φορούν οι αθλητές όταν σπάσουν ή από τραύματα από δάκτυλα (με νύχια η όχι). Κυμαίνονται από ήπια μέχρι βαθιά κοψίματα.

Τέλος τα εγκαύματα από την ακτινοβολία προκαλούνται από υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία σε αθλήματα όπως η ιστιοπλοΐα ή το χειμερινό σκι .Το πιο συχνό πρόβλημα είναι οι κερατίτιδες.

Όσον αφορά την πρόληψη τραυματισμών οι αθλητές πρέπει να χρησιμοποιούν προστατευτικά γυαλιά με φακούς από polycarbonate το οποίο έχει μεγάλη αντοχή στην πρόσκρουση, εξαιρετικές οπτικές ιδιότητες και προστασία στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Το polycarbonate έχει υποστεί επεξεργασία ώστε να αντέχει σε πρόσκρουση με μπάλα 6.5 mm με ταχύτητα 244 m/s. Σε αθλήματα τα οποία παίζονται με μπάλες ή ρακέτες το πάχος του γυαλιού πρέπει να είναι 3 mm το λιγότερο και ο σκελετός καλυμμένος με αφρώδες προστατευτικό στρώμα ώστε να μην τραυματίζει το πρόσωπο.

Τέλος όλα τα προστατευτικά γυαλιά για αθλήματα που γίνονται σε ανοιχτό χώρο πρέπει να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή απορροφητικότητα στις υπεριώδεις, 95%. Όσον αφορά στα χρωματικά φίλτρα, τα κίτρινα και πορτοκαλί είναι εξαιρετικά για τo σκι,σκοποβόλη όπου κάνουν πιο έντονο το contrast.