Οδηγίες Χρήσης Φακών Επαφης Οδηγίες Χρήσης Φακών Επαφης

Οδηγίες Χρήσης Φακών Επαφής

Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ του καλού χρήστη φακών επαφής

  1. Εμμονή σε άριστες συνθήκες υγιεινής κατά την ένθεση, αφαίρεση και συντήρηση τους στη θήκη αποθήκευσης. Πρακτικά η ένθεση και η αφαίρεση γίνεται σε καθαρό περιβάλλον, αφού έχουμε πλύνει καλά τα χέρια μας, η αποθηκευτική θήκη είναι καθαρή και στεγνή και χρησιμοποιείται πάντα καινούργιο υγρό αποθήκευσης σε κάθε χρήση.
  2. Άμεση αφαίρεση των φακών επί συμπτωμάτων όπως αίσθηση καύσου, δακρύρροιας, θολής όρασης, ερυθρότητας και φύλαξη του φακού επαφής στη θήκη συντήρησης σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνει καλλιέργεια του φακού και του υγρού φύλαξης σε περίπτωση κερατίτιδας.
  3. Απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων ορθής χρήσης ανάλογα με τον συγκεκριμένο φακό που χρησιμοποιείται. Οι φακοί επαφής συχνής αντικατάστασης αντικαθιστούνται πάντα όπως ορίζει ο κατασκευαστής ίσως και νωρίτερα ανάλογα με τη χρήση (π.χ. συχνότερη αντικατάσταση το καλοκαίρι στη θάλασσα, μετά από συχνή χρήση make-up).
  4. Γενικά, δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση η χρήση φακών επαφής κατά τη διάρκεια του ύπνου (βραδυνό, μεσημεριανό). Σε περίπτωση που χρησιμοποιείται εγκεκριμένος φακός επαφής συνεχούς χρήσης (μέχρι 7 ημέρες) συστήνεται η έκπλυση των ματιών κάθε πρωί με άφθονο στείρο φυσιολογικό ορρό και η χρήση γυαλιών πισίνας κατά το καθημερινό ντους. Η χρήση τέτοιων φακών πρέπει να περιορίζεται σε έμπειρους χρήστες με άριστη δακρυϊκή στοιβάδα. Στο Athens Vision όλοι οι ασθενείς παρατεταμένης χρήσης ενημερώνονται με ειδικό πρωτόκολλο ενημέρωσης για την αύξηση των σπανίων αλλά πολύ σοβαρών επιπλοκών κερατοειδικής μόλυνσης που είναι αυξημένη κατά την παρατεταμένη χρήση των φακών επαφής.
  5. Τακτική οφθαλμολογική εξέταση. Η συχνή βιομικροσκόπηση μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά την απρόσκοπτη μακροχρόνια χρήση φακών επαφής με αλλαγή υλικού φακού και τρόπου συντήρησης, έγκαιρη θεραπεία βλεφαρίτιδας, αλλεργιών και επιφανειακών νεοαγγειώσεων κερατοειδούς. Ακόμη θα πρέπει να γίνεται τακτικά έλεγχος του βυθού του οφθαλμού.
  6. Χρήση γυαλιών ηλίου. Αν και πολλοί φακοί επαφής έχουν ενσωματωμένα φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας η χρήση επιπροσθέτως γυαλιών ηλίου είναι επιβεβλημένη, καθώς προστατεύει τον οφθαλμό από σκόνη και μικροσωματίδια τα οποία το μάτι με τον φακό επαφής δεν μπορεί εύκολα να τα απομακρύνει.
  7. Το μυωπικό μάτι με τον φακό επαφής παραμένει ευάλωτο σε τραυματισμούς και πρέπει πάντα να το προστατεύουμε από διάφορα χτυπήματα. Η χρήση των φακών κατά την άθληση δεν σημαίνει ότι το μάτι δεν μπορεί να τραυματιστεί.
  8. Οι φακοί επαφής μπορεί να χρησιμοποιηθούν και στην θάλασσα αλλά με ιδιαίτερη προσοχή. Χρησιμοποιούμε κατά το δυνατόν φακό επαφής μιας χρήσης καθώς και γυαλιά κολύμβησης. Η χρήση φακών επαφής σε πισίνες, Jacuzzi, σάουνες είναι απείρως πιο επικίνδυνη και πρέπει να αποφεύγεται.
  9. Οι φακοί επαφής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν κάνουμε χρήση κολλυρίων, γιατί και ο φακός χαλάει και τα κολλύρια δεν απορροφούνται. Γενικότερα αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι, όταν το μάτι ασθενεί, η χρήση φακών επαφής απαγορεύεται.
  10. Ακόμα και αν έχετε κάνει όλα τα παραπάνω είναι πολύ πιθανό μετά από πολλά χρόνια απρόσκοπτης χρήσης ο οφθαλμός ν΄ αναπτύξει σημάδια κόπωσης και δυσανεξίας στον φακό επαφής όπως ξηροφθαλμία, χαλάρωση βλεφάρων, πρεσβυωπία κ.λπ. Τότε η μόνη σωστή λύση είναι η αποφυγή χρήσης των φακών τουλάχιστον για κάποιο διάστημα μερικών βδομάδων, και όχι τα διάφορα «γιατροσόφια» που παρατείνουν την μη προβληματική χρήση, καθώς όπως ήδη αναφέρθηκε «Φακός που ενοχλεί πρέπει πάντα να αφαιρείται.». Εάν, πληρούνται οι συνθήκες ασφαλείας, τότε θα πρέπει πολύ σοβαρά να σκεφτείτε τη λύση της διαθλαστικής χειρουργικής.