Είδη Φακών Επαφής Είδη Φακών Επαφής

Είδη Φακών Επαφής

Μαλακοί Φακοί Επαφής

Οι μαλακοί φακοί επαφής διακρίνονται σε διάφορους τύπους με βάση:

Παράλληλα, υπάρχουν φακοί επαφής ειδικού τύπου που αφορούν στην ένθεση τους σε παθολογικές καταστάσεις (θεραπευτικός φακός επαφής, μαλακός κερατοκωνικός φακός κ.λπ.). Σημαντική διάκριση πρέπει να γίνεται βέβαια και στο υλικό κατασκευής τους, αφού επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα όλες τις υπόλοιπες ιδιότητες τους όπως τη διαβροχή του φακού, την περιεκτικότητα του σε νερό, την διαπερατότητα του σε οξυγόνο και ιχνοστοιχεία, και την αντιμικροβιακή του «προστασία».

Ημίσκληροι Φακοί Επαφής

Οι ημίσκληροι φακοί επαφής είναι η πρώτη μας επιλογή για την αντιρρόπηση ανώμαλου αστιγματισμού. Συνηθέστερη εφαρμογή τέτοιοι φακοί επαφής βρίσκουν στον κερατόκωνο, όπου επιπεδώνοντας τον κερατοειδή βελτιώνουν αισθητά την ποιότητα όρασης του ασθενούς. Οι ημίσκληροι φακοί διακρίνονται σε διάφορους τύπους ανάλογα με τα γεωμετρικά τους χαρακτηριστικά (τορικοί , ασφαιρικοί) και το υλικό κατασκευής τους.  Η εφαρμογή τους από εξειδικευμένο εφαρμοστή είναι το κλειδί μιας πολύχρονης, απρόσκοπτης χρήσης. Κάθε εξειδικευμένος οφθαλμίατρος στον κερατοειδή έχει ασθενείς με πάρα πολύ προχωρημένο κερατόκωνο που είναι πολύ ευχαριστημένοι απ’ την χρήση των ημίσκληρων φακών τους, ενώ άλλοι ασθενείς λόγω μέτριας εφαρμογής των φακών  τους αναγκάζονται να υποστούν π.χ. μια ή και περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις  που δεν είναι πάντα απαραίτητες.

Υβριδικοί Φακοί Επαφής

Οι υβριδικοί φακοί συνδυάζουν μαλακό υλικό στην περιφέρεια τους και άκαμπτη οπτική ζώνη στο κέντρο. Οι φακοί αυτοί παρά την ευρεία χρήση τους τα προηγούμενα χρόνια χρησιμοποιούνται πλέον σπάνια, γιατί αφενός παραμένει προβληματική η συγκόλληση των δύο τμημάτων τους, αφετέρου τα  υλικά τους δεν παρέχουν αρκετή αεροδιαπερατότητα και σε συνδυασμό με υψηλό κόστος και ανάγκη για συχνή αντικατάσταση δεν αποτελούν σχεδόν ποτέ πρώτη επιλογή.  Στο Ιατρικό Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας Αthens Vision εφαρμόζουμε συχνά σε δύσκολα περιστατικά την λύση piggyback, δηλαδή τη χρήση δύο φακών επαφής στο ίδιο μάτι και συγκεκριμένα ενός μαλακού φακού επαφής (carrier contact lens) και ενός διαπερατού ημίσκληρου πάνω απ’ τον μαλακό, έτσι ώστε να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή οπτική αποκατάσταση και ταυτόχρονα καλύτερη άνεση στη χρήση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Απτικοί Σκληρικοί Φακοί Επαφής

Oι απτικοί σκληρικοί φακοί επαφής είναι εξορισμού μεγαλύτερης διαμέτρου (έως 23mm). Το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι ότι μπορούν να παρακάμψουν τον παθολογικό κερατοειδή και να στηριχτούν εξολοκλήρου στον σκληρό χιτώνα του ματιού. Η δυναμική τους επανεμφάνιση στον 21ο αιώνα δικαιολογείται απ’ την μεγάλη βελτίωση των υλικών κατασκευής τους και στην καλύτερη κατανόηση της τοπογραφίας του σκληρού χιτώνα.  Το Ιατρικό Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας Αthens Vision πρωτοπορώντας και στους φακούς επαφής ειδικής εφαρμογής μπορεί πλέον να προσφέρει στους ασθενείς του τη μοναδική ευκαιρία ν’ αποφύγουν επεμβάσεις στον κερατοειδή με την λύση των απτικών σκληρικών φακών επαφής που αποτελούν ίσως τη μόνη μη χειρουργική λύση για αποκατάσταση της όρασης σε πολύ δύσκολα περιστατικά κερατοπάθειας.  Εκτός απ’ τους κλασσικούς φακούς επαφής, στο Αthens Vision έχουμε πλέον την μοναδική δυνατότητα παρασκευής σκληρικών φακών από εκμαγείο.