Γυαλιά για Παιδιά Γυαλιά για Παιδιά Γυαλιά για Παιδιά Γυαλιά για Παιδιά Γυαλιά για Παιδιά Γυαλιά για Παιδιά Γυαλιά για Παιδιά Γυαλιά για Παιδιά

Γυαλιά για Παιδιά

Τα γυαλιά αμβλυωπίας AmblyzTM αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με παγκοσμίου φήμης οφθαλμιάτρους και οπτομέτρες. Πρόκειται για μια κλινικά αποδεδειγμένη αντιμετώπιση της αμβλυωπίας που ενσωματώνει σε γυαλιά οράσεως τον ηλεκτρονικό μηχανισμό για τη συσκότιση του μη αμβλυωπικού-«καλού» ματιού. Ο ηλεκτρονικός μηχανισμός των γυαλιών παρέχει περιοδική συσκότιση του μη αμβλυωπικού-«καλού» ματιού, αναγκάζοντας το αμβλυωπικό-«τεμπέλικο» μάτι να βελτιώσει την οπτική του δυνατότητα, χωρίς τις ενοχλήσεις και τις κοινωνικές επιπτώσεις που σχετίζονται με τις υπάρχουσες θεραπείες, όπως είναι η κάλυψη του μη αμβλυωπικού ματιού με αυτοκόλλητο επίδεσμο. Η τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε σε κλινικές δοκιμές και αποδείχθηκε ασφαλής, αποτελεσματική και ευρέως αποδεκτή από τα παιδιά. Επιπλέον, τα γυαλιά AmblyzTM μπορούν να λειτουργήσουν ταυτόχρονα και σαν θεραπεία της αμβλυωπίας και σαν διορθωτικά γυαλιά.
 

 

Πλεονεκτήματα

- Παρέχει βελτίωση στην οπτική οξύτητα για μακριά αντίστοιχη με άλλες θεραπείες αλλά σε συντομότερο χρονικό διάστημα και σε προχωρημένες περιπτώσεις.

- Παρέχει βελτίωση στην οπτική οξύτητα για κοντά.

- Η περιοδική εμπόδιση της όρασης από το μη αμβλυωπικό-καλό μάτι ενθαρρύνει την ανάπτυξη της διόφθαλμης όρασης.

- Αυξάνει τη συμμόρφωση του παιδιού και επομένως την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

- ∆εν απαιτείται άλλη παρακολούθηση της θεραπείας από τους γονείς, εκτός από τη φόρτιση της μπαταρίας του μηχανισμού κάθε βράδυ.

 

Λίγα λόγια για τα γυαλιά οράσεως για παιδιά.

Τα γυαλιά οράσεως είναι ένα πολύτιμο βοήθημα –εφόσον ο ειδικός γιατρός έχει κάνει διάγνωση προβλήματος στην όραση- που επιτρέπει την σωστή ανάπτυξη του οπτικού συστήματος του παιδιού. Επομένως η επιλογή τους είναι ζήτημα μεγάλης σημασίας.

Πολλοί γονείς συχνά ανησυχούμε όταν συνειδητοποιούμε ότι τα παιδιά μας χρειάζονται γυαλιά για να μπορέσουν να εστιάσουν σωστά και για να σταματήσουν να βλέπουν μη ευκρινή (θολά) είδωλα και εικόνες. Η ανησυχία μας μεγαλώνει  όταν βλέπουμε στον οφθαλμολογικό εξεταστήριο πόσο μειωμένη είναι η όραση του παιδιού μας χωρίς βοήθεια και πως χρόνο με το χρόνο τα νούμερα στις συνταγές γυαλιών γίνονται ολοένα και μεγαλύτερα.

Είναι αλήθεια πως στην κλινική πράξη οι οφθαλμίατροι αντιμετωπίζουν ακόμα την μυωπία ως σύμπτωμα που θέλει όλο και πιο παχιά γυαλιά. Αυτό οφείλεται στο ότι ακόμη η μυωπία δεν είναι δυνατόν  να αντιμετωπιστεί ριζικά. Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πρόοδος στην «συμπτωματική» αντιμετώπιση της ασθένειας με τη δημιουργία καλύτερων και λεπτότερων γυαλιών καθώς και άνετων φακών επαφής. Βέβαια, η χρησιμότητα των γυαλιών οράσεως σε ασθενείς μικρής ηλικίας είναι διαφορετική απ’ ότι στους ενήλικες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης της όρασης -μιας πολυδύναμης και πολυδιάστατης λειτουργίας και των δύο ματιών- τα γυαλιά οράσεως μπορεί να είναι ένα πολύτιμο βοήθημα ώστε το οπτικό σύστημα (οφθαλμοί- διόφθαλμες λειτουργίες- οφθαλμοκινητικότητα- οπτική οδός-οπτικός φλοιός) να αναπτυχθεί σωστά.

Οι λόγοι που συχνά παραπέμπουμε τους γονείς ν’ αγοράσουν γυαλιά οράσεως στα μικρά παιδιά τους είναι:
• να διασφαλίσουμε την πιστότητα των οπτικών ερεθισμάτων από κάθε μάτι ξεχωριστά ώστε να αναπτυχθεί σωστά το οπτικό σύστημα.
• να βοηθήσουμε την ανάπτυξη της συνεργασίας (κινητική και αισθητηριακή) των δύο οφθαλμών σε περιπτώσεις που το παιδί «στραβίζει».
• να βοηθήσουμε την ανάπτυξη της όρασης στο «τεμπέλικο ή αμβλυωπικό» μάτι ακόμα και όταν η διόφθαλμη όραση ενός παιδιού (με τα δύο μάτια ανοιχτά) είναι εξαιρετική.
• η προστασία των ματιών και μάλιστα ιδιαίτερα του υγιούς ματιού όταν ο άλλος οφθαλμός έχει κακή όραση και ως εκ τούτου περιορισμό και του οπτικού πεδίου.

Πώς είναι όμως δυνατό να φορέσει γυαλιά οράσεως ένα τόσο μικρό παιδί;  

Η συχνότερη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε είναι η αποστροφή του γονέα για τα γυαλιά και όχι η άρνηση του ίδιου του παιδιού να φορέσει γυαλιά οράσεως. Πολύ συχνά οι γονείς εκφράζουν την ανησυχία τους, ότι το παιδί θα συνηθίσει τα γυαλιά και έτσι η όραση του θα χειροτερεύει εξαιτίας αυτών των γυαλιών. Αυτή είναι μία λανθασμένη αντίληψη. Ο λόγος που δίνονται τα γυαλιά είναι να βοηθήσουν την ανάπτυξη καλής όρασης, η οποία συχνά δεν είναι δυνατή χωρίς αυτά.

Αν το παιδί βλέπει καλύτερα με τα γυαλιά οράσεως σχεδόν πάντα τα αποδέχεται ανεξαρτήτως ηλικίας. Αν τα γυαλιά δίδονται ως βοηθήματα ενάντια στο στραβισμό συχνά χρειαζόμαστε την ενεργή βοήθεια του γονέα γιατί τα παιδιά αυτά αρκετές φορές βλέπουν το ίδιο καλά και χωρίς γυαλιά.

Από που θα προμηθευτώ τα γυαλιά οράσεως; Τι πρέπει να προσέξω;

Η επιλογή του σωστού σκελετού είναι σε κάθε περίπτωση πολύ σημαντική.
-Ο σκελετός πρέπει γενικά να επιτρέπει στο παιδί να βλέπει από το κέντρο των φακών.
-Ο ειδικός παιδιατρικός σκελετός οφείλει να είναι εύκαμπτος και μαλακός και να κάνει στο παιδί τώρα που παρουσιάζει την οφθαλμολογική πάθηση και όχι του χρόνου, όταν το παιδί θα έχει μεγαλώσει και πιθανότατα θα χρειαστεί έτσι κι αλλιώς καινούργια συνταγή και καινούργιο σκελετό.
-Οι φακοί θα πρέπει να είναι κατασκευασμένοι από ελαφρά και άθραυστα υλικά. Δεν υπάρχει λόγος να απευθυνθεί ο γονέας σε ακριβά κρύσταλλα υψηλού δείκτη διάθλασης, όταν τις περισσότερες φορές τα γυαλιά λόγω ηλικίας χρειάζονται συχνές αλλαγές όπως συμβαίνει και με τα παπούτσια του παιδιού.
-Ένα σωστό γυαλί οράσεως για αυτές τις ηλικίες θα πρέπει να έχει εύκαμπτους συνδέσμους, ώστε να είναι ευλύγιστα και να μην σπάνε εύκολα. Σε αυτές τις ηλικίες τα παιδιά βλέπουν τα γυαλιά και ως παιχνίδι.

Θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται οι μεταλλικοί και κοκάλινοι βραχίονες και να επιλέγονται πιο εύκαμπτοι, ελαστικοί..
-Θα μπορούσαμε να προτείνουμε (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων) πλαστικούς φακούς polycarbonate κεντρικού πάχους 3mm.
-Όταν το παιδί μας ασχολείται ενεργά με τον αθλητισμό, τότε θα πρέπει να φροντίσουμε τα γυαλιά να ταιριάζουν ακριβώς στο πρόσωπο του έτσι ώστε να μην πέφτουν και να συγκρατούνται με ένα λάστιχο όπως συχνά κάνουν οι αθλητές της καλαθοσφαίρισης. Θα πρέπει επίσης να επιλέξουμε σκελετό γυαλιών που θα έχει μεγάλη επιφάνεια εις ύψος και όχι τόσο σε φάρδος. Τα κλασσικά γυαλιά οράσεως δεν κρατάνε μακριά τα μεγάλα αντικείμενα π.χ. μπάλες. Το υλικό που προτείνεται είναι το polycarbonate γιατί τα polycarbonate γυαλιά προστατεύουν περισσότερο από μικροτραυματισμούς.

-Ανάλογα βέβαια με το άθλημα που κάνει το παιδί μας θα πρέπει να τοποθετηθεί και ο ανάλογος φακός. Για παράδειγμα, για τρέξιμο ή ποδηλασία θα πρέπει να ο φακός να έχει αντανακλαστική επίστρωση και καφέ χρώμα.
-Φροντίζουμε τα γυαλιά οράσεως που θα αγοράσουμε να έχουν εγγύηση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τα αντικαταστήσουμε ή να πληρώσουμε μόνο ένα μικρό αντίτιμο όταν θα προκύψουν φθορές (γρατζουνιές, σπασίματα κ.ά). Αυτή είναι μία συνήθης κατάσταση, κυρίως όταν το παιδί μας είναι αρκετά μικρό ή είναι η πρώτη φορά που φοράει γυαλιά.

Συμβουλές για μικρούς ασθενείς

Στο σημείο αυτό είναι χρήσιμο να παραθέσουμε κάποιες συμβουλές για την πρόληψη της αύξησης της μυωπίας στους μικρούς μας ασθενείς. Οι πρακτικές αυτές ενώ δεν μπορεί να έχουν την σφραγίδα της επιστημονικής απόδειξης έχουν προταθεί από αξιόλογους ερευνητές ως συμβουλές και πολλοί από εμάς πιστεύουμε πως ίσως είναι εξίσου αποτελεσματικές  σε σχέση με τα φάρμακα και τα ακριβά πολυεστιακά γυαλιά οράσεως και μάλιστα χωρίς κόστος ή πιθανότητα επιπλοκών για τον ασθενή.

Η αντιμετώπιση της μυωπίας με γυαλιά θυμίζει την επιδιόρθωση του ξεφούσκωτου λάστιχου ενός ποδηλάτου με αέρα, χωρίς όμως να έχει κλειστεί προηγουμένως η τρύπα. Ο περιορισμός της μυωπίας στην παιδική/ εφηβική ηλικία είναι ο ευκολότερος και καλύτερος τρόπος εξασφάλισης καλύτερης υγείας και όρασης του παιδιού σ’ ολόκληρη τη ζωή του ανεξάρτητα αν σαν ενήλικας θα επιλέξει να φορέσει γυαλιά οράσεως, φακούς επαφής ή να κάνει Laser που στις μικρές σχετικά μυωπίες είναι ήδη όχι απλά αποτελεσματικό αλλά θαυματουργό.